Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν ξεχωριστό καλλιτέχνη.
Αρκεί να δει το αντιπροσωπευτικό έργο του «Το σκαρπάδικο του Κάσσιαλου(1)», που εκθέτει ο οίκος Ψαθάρη στην επικείμενη δημοπρασία του Ιουνίου. Στο έργο αυτό ο καλλιτέχνης αναπαριστά τον εαυτό του σε ώρα εργασίας μέσα σ’ ένα τσαγκαράδικο. Πρόκειται βέβαια για το δικό του τσαγκαράδικο, το οποίο διατήρησε ως μέσο βιοπορισμού για δύο περίπου δεκαετίες.
Γεννημένος στην Άσσια της Κύπρου το 1875, είχε την ευκαιρία να πάρει λίγα μαθήματα αγιογραφίας από το δάσκαλο του χωριού και αγιογράφο Κ. Πετρίδη.
Δεκατριών ετών τον έστειλε ο πατέρας του να μάθει την τέχνη του τσαγκάρη, την οποία στη συνέχεια εξάσκησε ως επάγγελμα. Μόλις το 1957 ξανάπιασε το χρωστήρα, για να αφοσιωθεί στη ζωγραφική τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του (1960-1974).
Επέλεγε θέματα από την καθημερινή ζωή του χωριού, με έμφαση στις λεπτομέρειες, με αμεσότητα και μορφές ήρεμες, με χώρους πολύχρωμους, συνθέτοντας σύνολα που αποπνέουν τη βυζαντινή και λαϊκή παράδοση της Κύπρου.
Τα διακοσμητικά χαρακτηριστικά της ανατολίτικης τέχνης και η δομική αυστηρότητα της κλασσικής αρχαιότητας συναντιούνται στη γόνιμη φαντασία του ζωγράφου, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης κυπριακής ναίφ τέχνης.
Τα έργα του –εκτός από Ελλάδα και Κύπρο- παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, τη Ζυρίχη και τη Μπρατισλάβα.
Πέθανε στη Λάρνακα το 1974.
(1) η κυπριακή γραφή -και προφορά- είναι "Κκάσσιαλος" (με διπλό αρχικό "κ")
[Επιμέλεια: Μιχάλης Δ. Κουτσουπιάς, για το Ινστιτούτο Μελετών Ελληνικής Τέχνης ARTEM.GR]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου