Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Βιογραφίες: ΒΟΛAΝΑΚΗΣ 1837-1907

Πέντε άνθρωποι ακολούθησαν την κηδεία του μεγάλου θαλασσογράφου…
Ο  μεγάλος θαλασσογράφος Κ. Βολανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της μεγαλονήσου Κρήτης το έτος 1837. Σχετικά με τον τόπο της καταγωγής του υπάρχουν διάφορες απόψεις. Έχουν αναφερθεί τα χωριά «Μπολάνια» του Ηρακλείου – από όπου  και το όνομα Βολανάκης. Καθώς επίσης  και το χωριό «Βολάνη» της περιοχής Ρεθύμνου. Γύρω στα  1851 και έως το 1855 σπούδασε στο φημισμένο  Ελληνικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου. Εκεί βρέθηκε με την οικογένειά του, ο οποία  είχε μεταφερθεί στη Σύρο για επαγγελματικούς λόγους. Καθηγητής του στη ζωγραφική  ήταν ο σημαντικός ζωγράφος Ανδρέας Κριεζής, σύμπτωση, που συνδέει αναγκαστικά τους δύο αυτούς νεοέλληνες ζωγράφους, με σχέση δασκάλου - μαθητή.
Κ. Βολανάκη "Σε Ηρεμα Νερά"
Το 1856 είναι χρονολογία σταθμός για τον ζωγράφο, ο Κ. Βολανάκης ταξιδεύει στην Τεργέστη όπου ήταν εγκατεστημένος ο Γεώργιος Αφεντούλης, έμπορος ζαχάρης, και προσλαμβάνεται στο λογιστικό τμήμα της επιχείρησης. Κάτω από τα λογιστικά βιβλία, ο νεαρός Βολανάκης σκιτσάρει. Ο Αφεντούλης τον ενθαρρύνει να αξιοποιήσει το ταλέντο του και τον στέλνει με δική του οικονομική υποστήριξη στο Μόναχο. Το έτος 1864 και  σε ηλικία 27 ετών, εγγράφεται στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών της γερμανικής πόλης. Εκεί συνδέεται με κορυφαίους ζωγράφους του προηγούμενου αιώνα, τον Νικόλαο Γύζη, τον Νικηφόρο Λύτρα, τον Πολυχρόνη Λεμπέση και τον Γεώργιο Ιακωβίδη. Στα πλούσια μουσεία του Μονάχου θα γνωρίσει την ολλανδική θαλασσογραφία του 17ου αιώνα και τους εκπροσώπους της ιταλικής πανοραμικής άποψης πόλεων, και θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της θαλασσογραφίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 1866 προκηρύσσεται διαγωνισμός για την απεικόνιση της ναυμαχίας της Λίσσας. Η συμμετοχή του στον διαγωνισμό, τον κάνει ευρύτερα γνωστό. Τον ίδιο χρόνο χρονολογείται η πρώτη θαλασσογραφία του: «Ψαρόβαρκες στην παραλία της Τεργέστης».
Θ.Χρήστου, Ελαιογραφία, 30Χ40εκ.
Το έτος 1883 ο Κ. Βολανάκης επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στον Πειραιά όπου διατηρεί και το ατελιέ του. Εκεί μένει μέχρι το θάνατό του. Διδάσκει στο Σχολείο των Τεχνών (Πολυτεχνείο) έως το 1903, οπότε και παραιτείται για λόγους υγείας, ενώ το 1896, με πρωτοβουλία διαφόρων καλλιτεχνών ιδρύεται υπό τη διεύθυνση του Βολανάκη στον Πειραιά, σχολή ζωγραφικής, το «Καλλιτεχνικόν Κέντρον», σε χώρους που έχει παραχωρήσει ο Δήμος. Το 1907, ο Βολανάκης πεθαίνει - φτωχός και ξεχασμένος - από τα επακόλουθα της κήλης από την οποία έπασχε. Κηδεύεται μια ημέρα αργότερα, ημέρα των Δημοτικών Εκλογών. Πέντε άνθρωποι ακολούθησαν την κηδεία του μεγάλου θαλασσογράφου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: