Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Έκθεση: Οι Kalfayan Galleries παρουσίασε την ατομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Τάταρη με τίτλο “A Day in Hell”


Με βασικά γνωρίσματα την ακρίβεια και την επιμονή στη λεπτομέρεια, τα έργα του Δημήτρη Τάταρη μοιάζουν με πολύπλοκα μωσαϊκά εικόνων που αντλούν έμπνευση από την Αναγεννησιακή εικονογραφία, το Μπαρόκ, την ποπ κουλτούρα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από αρχειακό υλικό και λογοτεχνικές πηγές. Στην ατομική έκθεσή του, που αποκαλύπτει τον πολυσχιδή χαρακτήρα του καλλιτεχνικού του ιδιώματος και τη δυναμική αφομοίωση και αξιοποίηση ποικίλων μέσων, υλικών και αρχειακών πηγών, ο Δημήτρης Τάταρης παρουσιάζει πολύπλοκα και τεχνικά άρτια σχέδια, ιδιότυπα κολάζ πάνω σε παλιές γκραβούρες.
Μέσα από πολλαπλά νήματα αφήγησης, η έκθεση δομείται ως παλίμψηστο, ως κρυπτογραφημένη αλληγορία της ανθρώπινης ύπαρξης στη σύγχρονη εποχή.

Με γνώμονα το ανατρεπτικό, έντονα αυτοσαρκαστικό και εύστοχα καυστικό χιούμορ του, ο Τάταρης ξεκινά όπως και ο Δάντης, ένα ταξίδι στην Κόλαση, όπως περιγράφεται στις ευρηματικές επεμβάσεις με τέμπερα και κολάζ πάνω σε μία σειρά από χαρακτικά του Gustave Doré, του 19ου αιώνα.   Σε μία αλληλουχία έργων, των οποίων η πολυπλοκότητα και η επιμονή στη λεπτομέρεια καθηλώνουν, ο θεατής εισχωρεί στο σουρεαλιστικό σύμπαν του καλλιτέχνη: ‘Ο Διαμερισμός των Ιματίων του Χριστού’ του El Greco συναντά την ταξινόμηση των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων - θέμα ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την Αναγέννηση - που παρουσιάζονται με τη μορφή σύγχρονων πολιτικών προσώπων αλλά και αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων, και τα χαρτονομίσματα που καθρεφτίζουν τα δεινά του ανταλλακτικού συστήματος μέσα από την ανατρεπτική ματιά του εικαστικού. 

(elculture.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: