Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Έλληνες Ζωγράφοι: Μαρίνα Βαμβακά


Η Ελληνίδα ζωγράφος που διαπρέπει στις Βρυξέλλες.
Η Μαρίνα Βαμβακά γεννήθηκε στη Λάρισα. Σε μικρή ηλικία ταξίδεψε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της για λίγο καιρό στην Κωνσταντινούπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών της. Η αλλαγή αυτή επέδρασε έντονα στον τρυφερό παιδικό χαρακτήρα της, που γέμισε εντυπώσεις, εικόνες και πεποιθήσεις, τις οποίες και κράτησε μέχρι σήμερα.
Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές και τη Γαλλική Ακαδημία στη Λάρισα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Έδωσε εξετάσεις με επιτυχία στη Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά η ιδέα αυτών των σπουδών δεν την συγκινούσε καθόλου. Διορίστηκε κατόπιν εξετάσεων στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, όπου εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια. Συγχρόνως σπούδαζε μεταφράστρια στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη στο Παρίσι. 

Η μοντέρνα τέχνη, το ρεύμα της εποχής, που κατακτούσε ολοταχώς τις galleries και τα σαλόνια της γαλλικής πρωτεύουσας, με κάθε είδους επινοήσεις, απεικονίσεις και collages, την άγγιζαν. Συναρπαζόταν από την εξέλιξη και τον ανταγωνισμό των διασήμων της σύγχρονης τέχνης. Στη δεκαετία '65 -'75, κατά την οποία η τέχνη ήταν συνώνυμη της ζωής των hippies, που ανέτρεπε και καθαιρούσε το κατεστημένο, κρατήθηκε μακριά, χωρίς όμως να πάψει να ενδιαφέρεται για τις διάφορες τεχνικές και τα πρωτότυπα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνταν. Παραμένει μέχρι σήμερα λάτρης της σύνθεσης του σχεδίου και της οπτικής δυναμικής των χρωμάτων. Πιστεύει, ότι μέσω της τέχνης ο χρόνος απολογείται και με μαθηματική ακρίβεια περνάει στην τέταρτη διάσταση. 
Παντρεμένη  με τον δόκτορα Κωνσταντίνο Βαμβακά, υδροβιολόγο- ωκεανογράφο, ανώτερο υπάλληλο στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Γάνδης, είναι εγκατεστημένη από το 1983 μονίμως στις Βρυξέλλες. Εκεί συμπλήρωσε τις σπουδές της στη ζωγραφική και στην ιστορία της τέχνης, στην Académie de dessin et des Arts décoratifs de Watermael-Boisfort. Τελείωσε την Ακαδημία με μεγάλη διάκριση και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική πραγματοποιώντας εκθέσεις στην Ευρώπη και παίρνοντας μέρος σε διεθνείς biennale. 
Παράλληλα με την ζωγραφική ασχολείται και με την γλυπτική δημιουργώντας έργα από μπρούντζο, μάρμαρο και plexi glass. Πήρε μαθήματα γλυπτικής κοντά στον διάσημο φλαμανδό γλύπτη Alexandre Ketele και συνεχίζει τις σπουδές της στην γλυπτική στην RHOK Academie Beeldende Kunsten. 
(Περισσότερα στο http://www.marinavamvakas.eu/gallery/cv.html#gr)
[Ι.Μ.Ε.Τ. artem.gr]

Θ.Χρήστου, λάδι σε μουσαμά, 100Χ70εκ.




Γ. Βησσαρίων, Aκουαρέλα, 30Χ40εκ.




Θ. Τσίγκος, λάδι σε μουσαμά, 30Χ24εκ.















Δεν υπάρχουν σχόλια: