Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Βιογραφίες: Γιάννης Νίκου

Ο Γιάννης  Νίκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη  το 1943. Έζησε όμως στην Αθήνα, όπου σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών (1965 – 1970).
 Το 1982 εκπροσώπησε  την Ελλάδα στην έκθεση της  ΕΟΚ «150 νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας».  Το 1985 και ενόσω ζει στην Ιταλία, η Νομαρχία της Umbria και το υπουργείο Τουρισμού τον βραβεύουν για την δουλειά του. Το 1987 η Διεθνής Επιτροπή Τέχνης του Lugano του απονέμει τον τίτλο του magister και περιλαμβάνει το έργο του στην ειδική έκδοση «Πρωταγωνιστές της Ιταλικής Τέχνης». Το 1988 συμμετέχει στην VII Ευρωπαϊκή Biennale στην Ρώμη, όπου του απονέμεται και το βραβείο σχεδίου. Τον ίδιο χρόνο, βραβεύεται στην Γένοβα με ειδικό βραβείο από την UNICEF.

Έχει παρουσιάσει ως τώρα το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσ/νίκη, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Μπρέσια, Γένοβα, Ρώμη, Τορόντο. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές  εκθέσεις διεθνώς.
Από την  Ιταλία επέστρεψε το 1989 για να πραγματοποιήσει  ένα παλιό του όνειρο: Τη δημιουργία ενός δικού του χώρου μέσα στην φύση, κάπου έξω από το Νευροκόπι Δράμας, όπου ζει και ζωγραφίζει. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την ποικιλία στη θεματολογία και από τις μεγάλες διαστάσεις.
[Επιμέλεια: Φ. Κουτσουπιάς, για το Ινστιτουτο Μελετών Ελληνικής Τέχνης, Artem]

Δεν υπάρχουν σχόλια: