Γεννήθηκε και έζησε στη Βέροια, όπου και δραστηριοποιήθηκε, όχι μόνο με τη ζωγραφική αλλά και με την έρευνα της λαϊκής παράδοσης. Μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο, γύριζε επί πολλά χρόνια όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ημαθίας και αποτύπωνε στους πίνακές της την παραδοσιακή αρχιτεκτονική όπως επίσης έκανε και ανασύσταση των λαϊκών ενδυμασιών κάθε τόπου.
Τους πίνακες αυτούς τους έχει δωρίσει στον Δήμο της Βέροιας, γιατί πάντα πίστευε ότι η λαϊκή μας παράδοση, δεν είναι μια στείρα επανάληψη εθίμων αλλά μια σημαντική γνωριμία με τις ρίζες μας, που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε ποιοί είμαστε και πού πορευόμαστε στο μέλλον.
Για τη συνολική προσφορά της, το 2003 ο Δήμος Βέροιας της απένειμε το χρυσό Μετάλλιο της Πόλης.
Ήταν ένας άνθρωπος μεγαλόκαρδος, που ένοιωθε ευτυχής όταν έδινε στον κόσμο απλόχερα, όμορφα συναισθήματα αλλά και υλική βοήθεια, όπου χρειαζόταν. Ένας άνθρωπος από αυτούς, που η ύπαρξή τους κάνει τον κόσμο καλύτερο και η απώλεια τους, φτωχότερο.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια της Βεροιώτισσας Ζωγράφου και Λαογράφου Χρύσας Κωστοπούλου.
Στις 2 Ιουνίου 2016, στο Χαλάνδρι Αττικής -όπου διέμενε τα τελευταία 12 χρόνια με την οικογένειά της- απεβίωσε η "ζωγράφος της Βέροιας" Χρύσα Κωστοπούλου.
Με πολλή αγάπη και ευαισθησία η Χρύσα Κωστοπούλου ασχολήθηκε με το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση της γενέτειράς της, της Βέροιας και της Ημαθίας, ζωγραφίζοντας πίνακες με θέμα λαϊκά σπίτια, αρχοντικά και σοκάκια της Βέροιας και συγκεντρώνοντας και καταγράφοντας προφορικό λαογραφικό υλικό για τα ήθη, έθιμα και τις παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής. Η επίπονη και επί μακρόν προσπάθειά της αυτή, συνέβαλε σημαντικά στην διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ημαθίας γης.
Το 2015 η ζωγράφος, δώρισε όλο το πρωτότυπο υλικό της λαογραφικής έρευνάς της για την Ημαθία, ηχητικά αρχεία, φωτογραφίες, βιβλία και 3 πίνακες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, προκειμένου να καταστεί δημόσιο αγαθό.
[Veria News]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου