Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο Κοζανίτης ζωγράφος Μανώλης Δραγώγιας.



Γεννήθηκε στη Λευκοπηγή Κοζάνης το 1933. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, εκεί έκανε τα  πρώτα βήματα στην  καλλιτεχνική του διαδρομή.
Το Αμβούργο της Γερμανίας ήταν ο επόμενος σταθμός του. Για ενάμιση χρόνο εμβάθυνε στην ζωγραφική παρακολουθώντας το εργαστήρι του Άλ. Γκεόρκυ. Έμαθε την τεχνική της σπάτουλας και δέχτηκε τις επιδράσεις του εμπρεσσιονισμού.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1964,  εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ δεν έπαψε να εκθέτει τα έργα του σε όλη τη Μακεδονία. 

Μέσα από τοπία της Κοζάνης, της Βέροιας, της Καστοριάς, του Γράμμου και της Χαλκιδικής, δίνει πίσω στις πόλεις τις μνήμες που του χάρισαν. Οι θαλασσογραφίες του φέρουν έντονες τις επιδράσεις του Αϊβαζόφσκι, Ρώσου ζωγράφου πριν την επανάσταση, ενώ ο Σίσκιν τον επηρέασε στη ζωγραφική του δάσους.
Από το 1987 ζει στο Κάτω Σχολάρι της Θεσσαλονίκης. Φεύγοντας από το κέντρο της πόλης, αναπολεί τα χρώματα της γης, του ουρανού, της θάλασσας, τις πέτρες, τα καΐκια, τα φαγωμένα σχοινιά, τους ταρσανάδες, τους κορμούς των δέντρων, τα μακεδονικά τοπία. Μέσα από σχήματα, χρώματα και φως, εξωτερικεύει νοήματα, αισθήματα,  λαχτάρες και πόθους.
Τα έργα του Μανώλη Δραγώγια δε θα μπορούσαν να λείπουν από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Τα συναντάμε στο Δημαρχείο Κοζάνης, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, αλλά και στο Μουσείο Μακεδονικού αγώνα στο Μπούρινο.
[Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά]

Δεν υπάρχουν σχόλια: