Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Έλληνες Ζωγράφοι: Βαρλάμης Ευθύμιος



Βιογραφία (1942-)
Σφαιρικός και πολύμορφος καλλιτέχνης – ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, παιδαγωγός.
Γεννήθηκε το 1942 στη Βέροια, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βιέννης και δίδαξε σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες.
Το 1988 διηύθυνε το τμήμα Αρχιτεκτονικής στη Θερινή Ακαδημία του Σάλτζμπουργκ, όπου παρουσίασε τη θεωρία του «Αυτοματισμού» στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό.
Από το 1992 διευθύνει το Διεθνές Ινστιτούτο για το Σχεδιασμό και την Επικοινωνία I.DE.A. στην Αυστρία.
Πραγματοποίησε σειρά από πειραματικά ερευνητικά προγράμματα όπως η «Σαντορίνη, Παγκόσμια Οικολογική Ακαδημία», που οργάνωσε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεσογειακών Πανεπιστημίων.
Το 1995 ζωγράφισε 12 πίνακες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη στο πλαίσιο του εορτασμού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των 1900 χρόνων της συγγραφής του έργου του στην Πάτμο.
Ο Βαρλάμης με το project της «Πόλης των Παιδιών» και το Childrens Museum Programm διακηρύσσει τη στροφή της αρχιτεκτονικής και της κουλτούρας προς την πολύτιμη ουσία της παιδικότητας.
Προτάθηκε για το «Βραβείο Kyoto 2002» στις τέχνες και τη φιλοσοφία.
Για περισσότερο από 10 χρόνια αφοσιώθηκε στο μεγάλο εικονογραφικό project του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000» και δημιούργησε περισσότερα από 1500 έργα με θέμα το Μέγαλέξανδρο (πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις), που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1997 στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και των Ο.Τ.Α. της Βόρειας Ελλάδας.
2010 Utopien arche04.jpgΤο 1998 μεταφέρθηκε στην Αθήνα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και στη συνέχεια στα Χανιά, στο Ναύπλιο, στη Ρόδο, στη Βέροια, στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την ευλογία και υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Από το 1999 περιοδεύει στο εξωτερικό και παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Κάϊρο και την Αλεξάνδρεια, στην Αυστρία, στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δούναβη και αμέσως μετά το 2000 στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας. Επόμενες εκθέσεις προγραμματίζονται για το Λονδίνο, τις ΗΠΑ, τις Ινδίες και το Πακιστάν.
Σχετικές Συνδέσεις: ΕΔΩ
[Πηγή: Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: