Έλληνες Ζωγράφοι: Οικονόμου Μιχάλης (1884 - 1933)
|
Από την επιστήμη της ναυπηγικής στην απόδραση της ζωγραφικής…
O ζωγράφος Μιχάλης Oικονόμου είναι «παιδί του Πειραιά». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον «μεγάλο λιμάνι» και είχε την μεγάλη τύχη εκεί να πάρει και τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Κωνσταντίνο Βολανάκη. Στην ηλικία των 22 ετών αναχώρησε για το Παρίσι με σκοπό να σπουδάσει την επιστήμη της ναυπηγικής.
Η επαφή του όμως με τα καλλιτεχνικά ρεύματα που κυριαρχούσαν την εποχή εκείνη στη γαλλική πρωτεύουσα τον μάγεψε. Καθοριστική για τη συνέχεια ήταν η γνωριμία του με τον Περικλή Βυζάντιο, τον Juan Gris και άλλους ζωγράφους που τον οδήγησε να στραφεί στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σημείο αναφοράς της ζωγραφικής του αποτέλεσε η θάλασσα και το τοπίο. Σπίτια στην άκρη της θάλασσας, βάρκες και εκκλησάκια σε μια ρομαντική κυρίως ατμόσφαιρα υπήρξαν τα αγαπημένα του θέματα. Το ύφος του είναι επηρεασμένο από τη ζωγραφική των Νabis και την πρωτοποριακή για την εποχή σχολή των συνθετιστών.
Στις περίτεχνες ζωγραφικές του συνθέσεις, χρησιμοποιούσε όχι μόνο μουσαμά και χαρτόνι αλλά και φανέλες, διάφορα σεντόνια, τη γυαλιστερή πλευρά από μουσαμά κουζίνας, ακόμη και πανιά στα οποία σκούπιζε τα πινέλα του.
Το 1913 στο Παρίσι πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του εμφάνιση στη γκαλερί Bernheim. Παράλληλα συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, το Λονδίνο και την Αθήνα. Στην Ελλάδα οργάνωσε για πρώτη φορά ατομική έκθεση το 1926 στον Παρνασσό. Πέθανε το 1933 στο Δρομοκαΐτειο.
[Φώτης Κουτσουπιάς, για το artem.gr]
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου