Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Έλληνες Ζωγράφοι: Μάρκος Ζαβιτζιάνος (1884 - 1923 Γενεύη)

O Κερκυραίος ιδεολόγος
 
O Μάρκος Ζαβιτζιάνος καταγόταν από την Κέρκυρα. Από νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, άλλωστε και η μητέρα του ήτανε ζωγράφος. Το 1904 πήγε στη Γερμανία. Φοίτησε στην Ακαδημία του Μονάχου, κοντά στο μεγάλο δάσκαλο  ζωγράφο G. von Hackl. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη χαρακτική  στο εργαστήριο του M. Kern. Το χαρακτικό του έργο, που κινείται σε μια ιδιαίτερη ρεαλιστική αντίληψη, κατά το μεγαλύτερο μέρος προοριζόταν για εικονογραφήσεις βιβλίων. 
Αντίθετα, τα  τοπία, οι εσωτερικά χώροι  και οι προσωπογραφίες στη ζωγραφική του έχουν έναν ιμπρεσιονιστικό και  μεταϊμπρεσιονιστικό χαρακτήρα.
Επηρεασμένος ο Ζαβιτσιάνος από τον  Κωνσταντίνο Θεοτόκη, είχε γοητευτεί από τις σοσιαλιστικές ιδέες, πιστεύοντας ότι μέσα από αυτές θα άλλαζε ο κόσμος. Έτσι, στη προσπάθειά του να τις υπηρετήσει, το 1909 συμμετείχε στην ίδρυση της "Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης". Δημοσίευσε στο περιοδικό  "Νουμά" τη  μελέτη του "Ανθρώπινες αντιλήψεις".  
Στην Κέρκυρα μαζί με το Θεοτόκη οργάνωσαν το "Σοσιαλιστικό Κέντρο Κερκύρας". Το 1914 συμμετείχε στην ίδρυση της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής ομάδας "Συντροφιά των Εννέα" και στην έκδοση του περιοδικού "Κερκυραϊκή Ανθολογία", μέσα από το οποίο διέδιδε τις ιδέες του.
Ασχολήθηκε  με την εικονογράφηση των διηγημάτων του Κ. Θεοτόκη "Η τιμή και το χρήμα" (1914), "Διηγήματα-Κορφιάτικες Ιστορίες", "Το βιός της κυρά Κερκύρας". Εικονογράφησε επίσης το βιβλίο του Alfred Maria Ellis (Werner Hageman) "Iphigenie". Το 1922 οργάνωσε ατομική έκθεση στο Ζάππειο με λάδια και χαρακτικά. Έλαβε επίσης μέρος σε εκθέσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Καλλιτεχνών. Πέθανε στη Γενεύη το 1923. Το 1936 τα χαρακτικά του εκτέθηκαν στη Μπιενάλε της Βενετίας.
[Μιχάλης Δ. Κουτσουπιάς,]
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: