Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Βιογραφία: Βιλφρέδο Λαμ (Wilfredo Lam)
























O Υπερρεαλιστής ζωγράφος Βιλφρέδο Λαμ γεννήθηκε στη Σάγουα λα Γκράντε της Κούβας το 1902 και πέθανε το 1982.  Το 1938 μετοίκησε στο Παρίσι. Η παρουσία του στην Ευρώπη συνοδεύτηκε από τη μελέτη πολλών έργων υπερεαλιστών ζωγράφων όπως του Ιερώνυμου Μπος και του Φρανθίσκο Γκόγια και πολλών άλλων. Μέντορας και στενός φίλος του Βιλφρέδο Λάμ ήταν ο Πάμπλο Πικάσο.  Με τη βοήθεια του Πικάσο ο Λαμ μπήκε στους κύκλους των πρωτοπόρων του υπερρεαλισμού.

Η καλλιτεχνική ταυτότητα του Λαμ διαμορφώθηκε μέσα από το πλήθος των επιρροών που δέχτηκε. Συνδύαζε την αισθητική του αυτοματισμού με τις εύπλαστες φυτικές και ζωικές φόρμες. Τα τροπικά φυτά που μελέτησε όταν ήταν φοιτητής στην Αβάνα τον επηρέασαν για πάντα.

Ο Λαμ ασχολήθηκε επίσης με τους μύθους των πρωτογόνων λαών της Αφρικής και κυρίως της Κούβας. Έτσι εξηγείται η απεικόνιση πολλών πρωτογόνων πνευμάτων στα έργα του Λαμ. Συνδυάζει μυστηριώδεις εικόνες με ανθρωπόμορφες φιγούρες σε μονόχρωμο συνήθως φόντο. Η καλλιτεχνική προσπάθεια του Βιλφρέδο Λαμ συνοψίζεται στην κατανόηση και απεικόνιση της  πραγματικότητας και κυρίως της υπέρ – πραγματικότητας μέσω της τέχνης.

 
[Επιμέλεια: Μαρία Ωραιοζήλη  Κουτσουπιά για το Ι.Μ.ΕΤ.artem.gr]    

   
W. Stoyan, ακρυλικό σε καμβά, 40x60εκ.
Ορ.Κος, σινική μελάνη σε καμβά,, 30x40εκ.

Βόλνας Δ., ακρυλικό σε κ. πλακέ, 30Χ40εκ



    

Δεν υπάρχουν σχόλια: