Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Βιογραφίες: Γιάννης Σπυρόπουλος 1912-1990



























Νησιώτης στην καταγωγή γεννήθηκε στην Πύλο το 1912. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους:  Ουμβέρτο Αργυρό, Σπύρο Βικάτο και Επαμεινώνδα Θωμόπουλο. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών συνέχισε τις σπουδές στο Παρίσι στην Ecole des Beaux Arts.
Η Παρουσία του στην πρωτεύουσα της Γαλλίας ήταν σταθμός για την καλλιτεχνική του καριέρα.
Επέστρεψε στην Ελλάδα, με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1939) όπου παρέμεινε και δούλεψε ως το τέλος της ζωής του.
Στους πίνακες της δεκαετίας του 50 αξιοποιεί με φαρδιές πινελιές και λεπτότατους γραφισμούς την έκφραση ενός κοσμικού γίγνεσθαι. Το 1960 οδηγούμενος από μιαν αίσθηση «φωτός εκ των ένδον» που παραπέμπουν στις  ελληνικές μνήμες του, δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερους πίνακες με κυρίαρχες χρυσές  ανταύγειες διάφανου χρώματος.
Η προσπάθεια ένταξης του έργου του σε οποιοδήποτε από τα ρεύματα της σύγχρονης αφαίρεσης είναι έργο δύσκολο. Το πολύ μεγάλο και πολύ αξιόλογο έργο το παρουσίασε σε  ατομικές και ομαδικές εκθέσεις  στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό.
Πίνακές του κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη, την Τράπεζα Ελλάδος, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Δημαρχείο Αθηνών, τη Συλλογή Λεβέντη, και πολλά Μουσεία και συλλογές του εξωτερικού.
Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις (βραβείο UNESCO, Μπιενάλε Βενετίας, Χρυσό Μετάλλιο της Οστάνδης, Ταξιάρχης του Φοίνικος, Αθήνα, Gottfried von Herder, Πανεπιστήμιο Βιέννης).
Από το 1991 το σπίτι του στην Αθήνα  λειτουργεί ως Μουσείο.
[Επιμέλεια: Βικτωρία Κουτσουπιά για το Ι.Μ.ΕΤ.artem.gr]     

Θ.Χρήστου, Ακρυλικό σε χαρτόνι, 40Χ50εκ  
Μικος, Λάδι σε μουσαμά, 30X40εκ

   

A.Κούσης, Ακρυλικό ας μουσαμά, 40Χ50εκ
. 










    

Δεν υπάρχουν σχόλια: