Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Έκθεση έργων τέχνης για φιλότεχνους και συλλέκτες.

Σε μια εποχή που τα μνημόνια και η κρίση σαρώνουν την ελληνική κοινωνία, η έκθεση και η δημοπρασία του Πέτρου Βέργου αποτελούν μια απάντηση αισιοδοξίας.  

Μεταξύ των πολλών και αξιόλογων ζωγράφων που εκτίθενται συναντάμε ονόματα όπως των Ακριθάκη, Αλεξίου, Αστεριάδη, Βασιλείου, Βρυζάκη,  Βιτσιώρη, Γεραλή, Γκίκα, Γουναρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Ζογολλόπουλου, Θεόφιλου, Θεοφυλακτόπουλου, Θωμόπουλου, Κόντογλου,  Κοσμαδόπουλου, Λύτρα, Μαλέα, Μανουσάκη,  Μανωλίδη, Μόραλη, Μποστ, Μπουζιάνη, Πιεράκο, Προσαλέντη, Ράλλη, Ρέγκου, Σαμαρά, Σάμιου,  Σικελιώτη, Σόρογκα, Σπεράντζα, Σπυρόπουλου, Τάκη, Τέτση, Τσαρούχη, Τσίγκου, Φασιανού, Χατζή, Ψυχοπαίδη και άλλων. Ξεχωρίζουμε τους πίνακες «Στην πόρτα» του Απόστολου Γεραλή, «Μεγαρίτισσα με δρεπάνι» του Θεόδωρου Ράλλη, «Κοιμωμένη» του Νικηφόρου Λύτρα και «Η κεντώσα» του Κωνσταντίνου Μαλέα, όλοι από τις αρχές του 20ου αιώνα.  
Πέρα από τους πίνακες, εκτίθενται και δημοπρατούνται φιλελληνικά και ιστορικά αντικείμενα, μεγάλης εθνικής σημασίας.  Δραματικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, σημαντικές προσωπικότητες και συμβολικές παραστάσεις εμπνευσμένες από αυτήν, αποτυπώνονται σε λιθογραφίες, υδατογραφίες και ξυλογραφίες. 
Έργα ιδιαίτερα το εργόχειρο με την Ανάσταση της Κρήτης, η Σημαία της ηγεμονίας Σάμου, ο «υπερασπιστής της Αμμοχώστου»ζωγραφισμένος σε μουσαμά με λάδι, απεικονίζουν λιγότερο γνωστές  στιγμές από συγκεκριμένους ελληνικούς τόπους.  
Σε μεγάλη ποικιλία επίσης εκτίθενται ρολόγια, κηροπήγια, βάζα, φλυτζάνια, δοχεία για μελάνι και πένες, κουτιά, καρφίτσες με παραστάσεις από την καθημερινή ζωή και από την ιστορία των Ελλήνων του 19ου αιώνα.  Κλείνουμε τη σύντομη παρουσίαση των έργων  της δημοπρασίας Βέργου, με μια ειδυλλιακή εικόνα της Αθήνας του 19ου αιώνα, σε υδατογραφία της DianaCreyke.  Για τους συλλέκτες  και για τους φιλότεχνους είναι ευκαιρία να επισκεφθούν την  γκαλερί  Ζουμπουλάκη στην πλατεία Κολωνακίου 20,κατά τις ημέρες 28, 29 και 30 Νοεμβρίου για να απολαύσουν τα εκτιθέμενα έργα. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 1 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 6.30 μ.μ.
[Φώτης Δ. Κουτσουπιάς]


Δεν υπάρχουν σχόλια: