Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Hellenic Auctions: Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2015

Κατάλογος Δημοπρασίας  Ιούνιος 2015
Τα αποκυήματα της κρίσης του σύγχρονου δυτικού κόσμου τα βιώνουμε επώδυνα καθημερινά σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Μιας κρίσης που το σύστημα δημιούργησε είτε από λάθος πολιτικές είτε σκόπιμα για τηναναδιάταξη και τον έλεγχο του πλούτου, της ενέργειας αλλά και του ταχύτατα αυξανόμενου σε αριθμούς και πνευματικό επίπεδο homo sapiens. Η έλλειψη της επάρκειας, ο εγκλωβισμός από κάθε ευκαιρία ανάπτυξης και προόδου, η ανασφάλεια για το αύριο, ο μετεωρισμός μπροστά στη κατάρρευση των μεγάλων πολιτικών και φιλοσοφικών αφηγήσεων, η αβεβαιότητα απέναντι στην αυτονόητη πίστη για την δυνατότητα εκπλήρωσης ονείρων και οραμάτων και τελικά η ακύρωση κάθε προγραμματισμού και η ανελευθερία για τη διαχείριση του εαυτού, μετέτρεψε τον homo sapiens σε αυτό που ονομάζουν οι σύγχρονοι φιλόσοφοι homo sacer (ιερός άνθρωπος) για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο άνθρωπος χωρίς αυτεξούσιο, χωρίς την ελευθερία να ορίζει τον εαυτό του και να σχεδιάζει το μέλλον του.
  Μέσα στο ρουν της ιστορίας οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται εναλλασσόμενες με περιόδους ευημερίας.  Λοιπόν ήρθε για να φύγει, κι κρίση αυτή, όπως κι άλλες φορές στην ανθρώπινη πορεία. Θα αφήσει θύματα σε όσους λυγίσουν… και ένα καλύτερο αύριο σε όσους παλέψουν…!
  Μέσα σε μια τέτοια εγκοπή του χρόνου, πάνω σ αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, ο ρόλος του πολιτισμού και της τέχνης, αποκτά μεγάλη σημασία. Αυτό το καταδεικνύουν έρευνες και στατιστικές που έγιναν πάνω σ αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με αυτές, οι επιστήμονες, συμπέραναν ότι μέσω της τέχνης ο άνθρωπος διευρύνει τους ορίζοντες του νου και εξασκεί την οξυδέρκεια και οξύνοιά του. Προτρέπουν λοιπόν τους πολίτες να επισκέπτονται εκθέσεις και να συνομιλούν με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
  Πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού πανεπιστημίου του Westminster αποδεικνύει πως το επίπεδο του άγχους των συμμετεχόντων σε μια έκθεση μειώθηκε μετά την επίσκεψη τους στην αίθουσα. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από 35 περίπου λεπτά περιήγησης στον εκθεσειακό χώρο, η κορτιζόλη στον οργανισμό τους – μια ουσία η οποία ευθύνεται για το στρες – μειώθηκε σημαντικά. Πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες προέρχονται από το άγχος, το οποίο προκαλεί απώλεια μνήμης, αδυναμία για συγκέντρωση για εργασία και αμέτρητα άλλα προβλήματα.
  Ο γνωστός νευροεπιστήμονας  Oshin Vartanian αφού μελέτησε τα συμπεράσματα δεκαπέντε επίσημων ερευνών, αποφάνθηκε πως συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου μας τα οποία σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τα θετικά συναισθήματα, ενεργοποιούνται όταν ο άνθρωπος ασχολείται με την τέχνη ακόμα και αν δεν την κατανοεί σε βάθος. Άλλωστε για να απολαύσει κανείς τα έργα τέχνης στο σπίτι του ή μια έκθεση ζωγραφικής για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχει πτυχίο πολιτισμικών σπουδών.
  Η ενασχόληση με την τέχνη δεν σχετίζεται ωστόσο μόνο με τα επίπεδα του άγχους. Με βάση τα πορίσματα άλλης επίσημης έρευνας του πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε το 2014, τα άτομα είναι πιο ανθεκτικά στον πόνο όταν ασχολούνται ενεργά με τον πολιτισμό.
  `Έπειτα από τρεις περίπου μήνες  συμμετοχής σε πείραμα ενασχόλησης με την τέχνη τα μέλη μιας ομάδας συμμετεχόντων αποδείχθηκε πως επωφελήθηκαν αφού διαγνώστηκε πως σκέφτονταν πλέον διαφορετικά,ενώ σημαντική βελτίωση σημειώθηκε τόσο στη μνήμη όσο και στην ψυχολογία τους.
  Αναμφίβολα λοιπόν..η Τέχνη εξημερώνει τον άνθρωπο.. αφού εξευγενίζοντας την ψυχή του τον ανυψώνει ώστε να μην μένει καθηλωμένος μόνο στο επίπεδο των ενστίκτων και πρωτόγονων παρορμήσεών του.
[Θάνος Ευαγγελινός]

Δεν υπάρχουν σχόλια: