Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Έκθεση-Δημοπρασία: Νεοελληνική Ζωγραφική



Κρατώντας κάποιος στα χέρια του τον πρόσφατο  κατάλογο του Πέτρου Βέργου,  βλέπει  πολλά αξιόλογα και πέρα από τα συνηθισμένα έργα τέχνης. Διαφορετικά μεταξύ τους  είδη η «Νεοελληνική Ζωγραφική» και τα «Φιλελληνικά και Ιστορικά αντικείμενα» , συνεκτίθενται στην ZOUMBOULAKIS GALLERIES, στην  Πλατεία Κολωνακίου 20, κατά τις μέρες Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, 6.30 μ.μ. έως 10.00 μ.μ., Πέμτη 1 Δεκεμβρίου, 10.00 π.μ. έως 9.00 μ.μ. και Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, 10.00 π.μ. έως 9.00 μ.μ. Στις 3 Δεκεμβρίου το απόγευμα στις 6.30 θα πραγματοποιηθεί και η επικείμενη δημοπρασία.  


Τόσο οι ζωγραφικοί πίνακες, όσο και τα ιστορικά αντικείμενα που παραθέτει ο κατάλογος, έλκουν αβίαστα την προσοχή  του αναγνώστη.  Όχι επειδή τα περισσότερα έργα φέρουν  υπογραφές του μεγέθους ενός Λύτρα, Κόντογλου,  Ράλλη, Βασιλείου. Αλλά επειδή τα ίδια αυτά έργα είναι  ενδιαφέροντα καθ’ εαυτά , ενώ η ποικιλία των τεχνοτροπιών  που εκπροσωπούνται, καλύπτει όλη την γκάμα του φιλότεχνου κοινού. Δεν θα μεροληπτήσουμε αν εξάρουμε τον ούτως ή άλλως φημισμένο «ΟΡΘΡΟ» του Ν. Λύτρα, που  το 1907 είχε εκτεθεί στον ίδιο χώρο. Αντίθετα, το «Περιβόλι της Παναγίας», που καθίσταται ξεχωριστό λόγω της πρωτοτυπίας του,  είναι από τα λιγότερα γνωστά έργα του Φ. Κόντογλου. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον «Αριστίδη, τον καλό μαθητή» και τον «Μεγαλέξανδρο»  του Μποστ, ή τις λιθογραφίες των Φιλελλήνων καλλιτεχνών. Ούτε γίνεται να περάσουν απαρατήρητα τα επιχρυσωμένα μπρούτζινα ρολόγια του 19ου αιώνα που κοσμούνται με φιγούρες εμπνευσμένες από τον Αγώνα. Εντυπωσιακά επίσης  τα πορσελάνινα βάζα και πιάτα, όπου φιλελληνικά χέρια ζωγράφισαν σκηνές από την Ελλάδα της  εποχής, αποτελούν τον πιο ταιριαστό επίλογο στον κατάλογο του Δεκεμβρίου. 

Έναν κατάλογο, το περιεχόμενο του οποίου είναι αδύνατο να αντιπροσωπευτεί με τις λίγες σειρές ενός σύντομου σημειώματος.   Ασφαλώς, ο αναγνώστης που θα θελήσει να σχηματίσει  αντικειμενική άποψη για τα εκτιθέμενα εντός λίγων ημερών έργα, έχει τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει ο ίδιος  τον τυπωμένο  ή – ακόμη πιο ευχερώς- τον ηλεκτρονικό κατάλογο. Είναι πολύ πιθανό την προσοχή του να τραβήξουν υπογραφές άλλες από τις εδώ αναφερόμενες. Είναι όμως εντελώς απίθανο να τελειώσει το ξεφύλλισμα χωρίς την αίσθηση ότι πρόκειται για μια πλούσια συλλογή, ικανή να προσελκύσει την προσοχή του κάθε φιλότεχνου.   
[Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά]
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: