Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Επίλεκτα έργα Ελληνικής Τέχνης 19ου & 20ου αιώνα: Hotel Electra Palace Thessaloniki 8 & 9/12/2016


Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γκαλερίστας ή ειδικός για να γνωρίζει ότι οι χώροι που ζούμε και εργαζόμαστε φωτίζονται και αποκτούν μία άλλη ομορφιά όταν είναι διακοσμημένοι με έργα τέχνης. Είναι πολλοί όμως ακόμη αυτοί που δεν το τολμούν να τα αποκτήσουν είτε γιατί βρίσκουν τον κόσμο της τέχνης κλειστό ή δυσπρόσιτο,τις δημοπρασίες δύσκολα προσβάσιμες,τα δε έργα τέχνης τόσο ακριβά που μόνον οι ευκατάστατοι είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν. Όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν θα έπρεπε πλέον να συμβαίνει. Ακόμη και με ελάχιστα ευρώ στον λογαριασμό του κάποιος θα μπορούσε σχετικά απλά να αποκτήσει ένα έργο τέχνης και, γιατί όχι, να αρχίσει το χτίσιμο μιας συλλογής για την οποία με τα χρόνια να νοιώσει περή- φανος και να περάσει στις επόμενες γενιές. 
Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα μουσεία στον κόσμο δημιουργήθηκαν από πρωτοβουλίες και συλλογές ιδιωτών πολλοί απ τους οποίους μάλιστα ήταν χαμηλών σχετικά εισοδημάτων. Επιπλέον η επαφή με την τέχνη καλλιεργεί τα αισθητικά και αντιληπτικά μας κριτήρια, διευρύνει το πνεύμα και δίνει άλλη διάσταση στη σκέψη και στην ευρηματικότητα. Όσο αναζητά και μαθαίνει κανείς την τέχνη τόσο βρίσκει τρόπους να την αποκτά. Η πρωτοβουλία μου στην διάθεση ποιοτικών έργων τέχνης σε χαμηλές τιμές και μάλιστα μόλις ένός ευρώ, αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει… να δώσει την ευκαιρία σε νέους συλλέκτες που δεν έχουν ακόμη την δυνατότητα να επενδύσουν χιλιάδες ευρώ, να κάνουν το πρώτο βήμα, να πατήσουν στο πρώτο σκαλί, αποκτώντας ενδιαφέροντα έργα σε πολύ προσιτές τιμές. Οι δημοπρασίες είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές έργων για κάθε βαλάντιο και η διαδικασία τους είναι πολύ απλή…καμμία σχέση με τις ‘ανοίκεις’ δημοπρασίες που βλέπουμε κάποιες φορές σε ταινίες. 
Στις ζωντανές δημοπρασίες υπάρχει ένας ενθουσιασμός μία έκσταση και μια μαγεία στον αέρα. Ο δημοπράτης κρατάει έναν ρυθμό και η ατμόσφαιρα είναι επί το πλείστον διασκεδαστική. Δεν πρέπει να ταράσσεται ή να φοβάται κανείς την σκέψη μιας δημοπρασίας. Είναι καλό όμως να επισκέπτεται την έκθεση των έργων και να κάνει από πριν την έρευνά του σχετικά με το τί ακριβώς τον ενδιαφέρει και τι ποσόν διαθέτει. Έτσι η δημοπρασία γίνεται απολαυστική... αξέχαστη... και για πολλούς τρόπος ζωής. Όταν κάποιο έργο νιώθετε ότι κλέβει τη ματιά σας, μάθετε όλα όσα μπορείτε για τον καλλιτέχνη καιτο έργο του, ακόμη και αν δεν καταφέρετε να το αποκτήσετε, θα έχετε φύγει με περισσότερη γνώση περίτης τέχνης και σιγά-σιγά με καλύτερες προοπτικές για την ποιότητα της μελλοντικής συλλογή σας. Να αγοράσω κάτι ως επένδυση; με ρωτάνε πολλοί. Η απάντηση είναι απλή. Ακούμε το ένστικτό μας. Και το εμπιστευόμαστε. Αγοράζουμε αυτό που μας αρέσει. Αγοράζουμε αυτό με το οποίο θέ- λουμε να συγκατοικήσουμε... που μας ευχαριστεί. Αν οι γνώσεις μας επιτρέπουν να ταιριάξουμε το τερπνό με το ωφέλιμο... ακόμη καλύτερα. Πετύχαμε διάνα! Η περίοδος που διανύουμε είναι αυτή των μεγάλων ευκαιριών σε ποιότητα έργων συνδυαστικά με τις πολύ χαμηλές τιμές. Προσφέρεται για αγορές αριστουργημάτων σαν αυτά που κοσμούν τον κατά- λογό μας και για μικρά κονδύλια. Η πρόκληση μεγάλη... Τα αριστουργήματα μετρημένα.
[Θάνος Ευαγγελινός 11/2016]
Έκθεση: Hotel ELECTRA PALACE Thessaloniki Πέμπτη 8/12/ 2016, 14.00 - 21.00 & Παρασκευή 9/12/2016, 10.30 - 16.00 
Δημοπρασία: Ξενοδοχείο ELECTRA PALACE Θεσσαλονίκη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 19.30 (7:30 μ.μ.)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: