Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ελληνες Ζωγράφοι: Θέμης Κελέκης


Ο Θέμης Κελέκης που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους της εποχής μας, με πολλά διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1936. Μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο ζωγράφο Γ. Χατζόπουλο που ήταν αδελφός της μητέρας του, και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι. Κατάφερε να ξεχωρίσει με την πρωτοποριακή τεχνοτροπία του και πραγματοποιήσει πάνω από 160 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία καλλιτεχνικής αξίας. Ενδεικτικά, έλαβε το Α’ βραβείο στην έκθεση ευρωπαίων ζωγράφων στο Παρίσι το 1977 για το έργο του με σπάτουλα «Γέρο Ναυτικός», το B´ βραβείο για το έργο του με σπάτουλα «Συντροφιά» στο Τόκιο το 1987, το ειδικό βραβείο της Πανελλήνιας Εταιρείας Γραμμάτων για το βιβλίο του «Το κορίτσι της άλλης ζωής» το 1984, το Β’ Βραβείο: Ευρωπαίων ζωγράφων Παρίσι το 1985 για το πίνακα «Το κορίτσι»,τιμητική διάκριση από την Πανελλήνια Εταιρία Γραμμάτων Τεχνών 1984 για το βιβλίο του «Το κορίτσι της άλλης ζωής», τιμητική διάκριση από την «Τέχνης Φλόγα» για την προσφορά του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Καβάλας 2006.
Κύρια τεχνική τεχνοτροπία στο έργο του είναι αυτή της σπάτουλας. Τα περισσότερα ζωγραφικά του έργα έχουν θέμα τις δύο μεγάλες του αγάπες, "Το κορίτσι της άλλης ζωής" και τη θάλασσα. Επίσης, έχει γράψει διηγήματα και κείμενα με θέμα τη θάλασσα και το υποβρύχιο ψάρεμα, όπως το βιβλίο "Ένας βετεράνος ψαροτουφεκάς θυμάται", ενώ ως ποιητής και συνθέτης έχει μελοποιήσει πολλά τραγούδια του. Ζει και εργάζεται στην Καβάλα και το "Ησυχαστήριο"-ατελιέ, όπως το αποκαλεί, βρίσκεται επι της οδού Ομονοίας.
Στο βιβλιο του "Το κοριτσι της αλλης ζωης" αυτοβιογραφείται αφηγηματικά παραθέτοντας ξεχωριστά βιώματα που σημάδεψαν την μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία. 
Δείτε το σύντομο βίντεο απο την έκθεση
στο Φιλολογικό Συλλόγο «Παρνασσός» (ΕΔΩ) που φιλοξενήθηκε σε έκθεση ζωγραφικής του. Ο ζωγράφος μιλάει για τη θεματική των έργων του.
(απο το Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ - Γεγονότα Δεκαετίας 1970).
[artemnotes]
 
 Ένα ακόμη βίντεο, ταξίδι στα έργα του Θέμη Κελέκη!

Μέρος ποιητικής συλλογής αφιερωμένης στο συγγραφέα και ζωγράφο Θ. Κελέκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: