Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Έλληνες Ζωγράφοι: Δημήτρης Ευθυμίου

Ο Δημήτρης Ευθυμίου γεννήθηκε στο Στανό Χαλκιδικής το 1955.  Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στη  Θεσσαλονίκη. 
Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην ιδιωτική σχολή “ABC”.  Στη συνέχεια, είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα στον Ιωάννη Βράνο  και τον Ιάσωνα Μολφέση. Ωστόσο, θεωρεί κατ’ εξοχή δάσκαλό του τον  Δημήτρη Βεργίδη, στο ατελιέ του οποίου διδάχτηκε τα μυστικά της  ζωγραφικής. 
Στις κατά  καιρούς επισκέψεις του στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στα  Καυσοκαλύβια, γνώρισε κάποιον ιερομόναχο, το Μάξιμο, κοντά στον  οποίο έζησε επί δύο μήνες, προκειμένου να μυηθεί στις βασικές τεχνικές  της βυζαντινής αγιογραφίας. 
Βέβαια, ο ίδιος ο Δημήτρης Ευθυμίου διαμόρφωσε τη δική του τεχνική,  στην οποία εντοπίζει κανείς στοιχεία από όλους τους «δασκάλους» του.  Το 1998 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση “ΤΕΧΝΗ ΕΝ  ΧΟΡΩ”. 
 Ακολούθησαν στην πορεία των χρόνων πολλές ακόμη ατομικές,  αλλά και ομαδικές εκθέσεις. Ενδεικτικά  αναφέρεται η συμμετοχή σε  ομαδικές εκθέσεις όπως της ΕΛΑΣ στη ΔΕΘ, στις “ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ”  στο Μουσείο Ιστορίας και στην “ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ” στο Μουσείο  Μουσικών οργάνων. 
Διοργάνωσε ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Πράγα με  τίτλο “ΠΤΥΧΕΣ” - THE ART OF THE ARTS.  Στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής της Πολεμικής Αεροπορίας,  κατέκτησε το δεύτερο  βραβείο.  Δίδαξε υαλογραφία και ελεύθερο σχέδιο στα ΙΕΚ του Δήμου  Θεσσαλονίκης  και στην ιδιωτική σχολή “ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΜΑΤΑ”.  Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Αγίου  Δημητρίου, όπου διατηρεί και το ατελιέ του.   
[Ανδρέας Δ. Ανδρεάδης]
Άλλ έργα του:

\



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: