Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Έλληνες Ζωγράφοι: Αντ. Πολυκανδριώτης (1904-1990)

































O Αντώνης Πολυκανδριώτης γεννήθηκε στη Μύκονο το 1904. Από τα πρώτα νεανικά του χρόνια  παρουσίασε έργα του σε έκθεση ερασιτεχνών στο Λύκειο Ελληνίδων (1922) και απέσπασε πολύ ευνοϊκές κριτικές. 



Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Δ. Γερανιώτη, Γ. Ροϊλό, Γ. Ιακωβίδη, Σπ. Βικάτο και Νικόλαο Λύτρα. Το έτος  1928 και για δυο χρόνια σπούδασε με υποτροφία στο Παρίσι στις Ακαδημίες de la Grande Chaumiere, Colarossi και Scandinave. Την ίδια εποχή εργαζόταν στο εργαστήριο του Δ. Γαλάνη. 

Μετά το πέρας των σπουδών του στο Παρίσι, ταξίδεψε στη Μαδρίτη και στο Τολέδο, στη Ρώμη και στη Βενετία, όπου ήρθε σε επαφή με όλους τους μεγάλους ζωγράφους της εποχής. 
Στη διάρκεια της Κατοχής βαθιά επηρεασμένος από όσα συνέβαιναν, φιλοτέχνησε πολλά σχέδια, με σινική μελάνη, τέμπερες και υδρόχρωμα, προσπαθώντας να εκφράσει τις τραγικές ημέρες που ζούσε ο τόπος. 
Το πολύ μεγάλο και αξιόλογο έργο του παρουσίασε  σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο Κάιρο (1948), στην Μπιενάλε Αλεξανδρείας (1958), στο Salon, de l’ Art Libre στο Παρίσι (1978) κ.ά. 

Υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής πειραματικών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα έργα του κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Εθνική Τράπεζα  και στην Τράπεζα Ελλάδος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Παιδείας. 


[Επιμέλεια: Μαρία Κουτσουπιά για το Ι.Μ.ΕΤ.artem.gr]    

Oρ. Κος, Ακρυλικό σε κ. πλακέ, 40Χ50cm



Χρήστου Θανάσης, Λάδι σε μουσαμα, 30Χ40cm


C. Nikolaou, Μικτή Τεχνική σε κ. πλακε, 20Χ30cm   

Δεν υπάρχουν σχόλια: