Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Έλληνες Ζωγράφοι: Θ.Τριανταφυλλίδης 1881-1955

Ο ζωγράφος Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης

Σχετική εικόνα
Από το Μόναχο και το Παρίσι στην Αθήνα της Κατοχής

Mικρασιάτικης καταγωγής ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης  γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1881.  Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Ιακωβίδη. Το 1908 έφυγε στο Μόναχο, όπου σπούδασε κοντά στον L. Von Löfftz. Από το 1909 μέχρι  το 1912 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου σπούδασε οικονομικές επιστήμες ενώ παράλληλα ασχολούνταν και με τα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα. 
Σχετική εικόνα
Μαθήτεψε στο εργαστήριο του D. Lucus, αλλά και στα Μουσεία, στις γκαλερί, σε ατελιέ καλλιτεχνικών βιώνοντας την εμπειρία του μοντερνισμού, σε μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδο. Το 1912 κατατάχτηκε στο στρατό και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Από το 1913 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου δούλεψε σε κοινό εργαστήριο με τον Κ. Μαλέα. Το 1917 με τους Ν. Λύτρα, Κ. Μαλέα και Κ. Παρθένη ίδρυσαν το ριζοσπαστικό πυρήνα των αντιακαδημαϊκών καλλιτεχνών της ομάδας «Τέχνη». Το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή χάθηκε η οικογενειακή του περιουσία και αντιμετώπισε αμείλικτο το φάσμα της ένδειας.  


Σχετική εικόναΑπέρριψε όμως την πρόταση του αδελφού του να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Στα επόμενα είκοσι χρόνια δοκιμάστηκε από σκληρά πλήγματα. Η γυναίκα του παρέλυσε ευθύς μετά το γάμο. Εκποίησε το σπίτι του και διαβίωνε σ’ ένα δωμάτιο για ν’ αντιμετωπίσει τα έξοδα της νοσηλείας. Επιπλέον, καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα έργα του, τα οποία διατηρούσε σε μια αποθήκη, από πλημμύρα. Στη διάρκεια της κατοχής έδινε μαθήματα ζωγραφικής και πουλούσε όσα έργα του είχαν απομείνει σε εξευτελιστικές τιμές για να επιβιώσει. Δε θέλησε ποτέ να εμφανισθεί σε ατομική έκθεση. Κι όμως, το έργο του αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο θεματικής ευρύτητας και τεχνοτροπικής πολυμορφίας. Έργα του βρίσκονται στη Συλλογή Κουτλίδη, στην Τράπεζα της Ελλάδος,  στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Δήμο Αθηναίων και σε πολλούς ιδιώτες.

Φώτης  Δ. Κουτσουπιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: