Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Βιογραφία: Πολύκλειτος Ρέγκος


Π.Ρέγκος, I.M. Μεγίστης Λαύρας, 1937
Γεννήθηκε στο Χαλκί της Νάξου το 1903. Ο πατέρας του καταγόταν από την Τήνο και η μητέρα του από τη Μύκονο. Το 1913 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με την πατρική του οικογένεια. Το 1926 αποφοίτησε από το εργαστήριο του Νικολάου Λύτρα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά συμμετείχε για πρώτη φορά σε έκθεση, τη γνωστή ως «Έκθεση των Τεσσάρων»: Σπύρος Βασιλείου, Αντώνης Πολυκανδριώτης, Σπύρος Κόκκινος, Πολύκλειτος Ρέγκος. Τον Οκτώβριο  πήγε στο Άγιο Όρος όπου παρέμεινε μέχρι τις αρχές του 1927, μελετώντας τη βυζαντινή τέχνη. Το 1930 παντρεύτηκε και έφυγε με τη σύζυγό του για το Παρίσι.
Για μία πενταετία, ο ζωγράφος συμπλήρωσε τη μόρφωσή του στην Ακαδημία Γκράντ Σωβιέρ και στο Λούβρο, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα χαρακτικής στο εργαστήριο του Δημητρίου Γαλάνη. Το ίδιο διάστημα, επισκέφθηκε σημαντικά μουσεία σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Αμερική, για να μελετήσει τους μεγάλους ζωγράφους. Το 1934 εξέθεσε έργα του στη γαλλική πρωτεύουσα και εξέδωσε  Λεύκωμα με 21 ξυλογραφίες από το Άγιο Όρος. Το 1935 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε οριστικά στη Θεσσαλονίκη.  Από το 1937 δίδαξε σχέδιο για δώδεκα χρόνια στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και από το 1951 μέχρι το 1969 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. 
Μ. Ποπ, λάδι σε μουσαμα, 60Χ90εκ
Μ. Ποπ, λάδι σε μουσαμα, 60Χ90εκ
Δημιουργικός καλλιτέχνης ο Πολύκλειτος Ρέγκος, καλλιέργησε ένα προσωπικό ύφος, επηρεασμένο τόσο από τα διδάγματα των δασκάλων του όσο και από τη μελέτη των έργων της πρώιμης Αναγέννησης, της βυζαντινής Τέχνης αλλά και των σύγχρονων ρευμάτων. Ασχολήθηκε με διάφορα θέματα: προσωπογραφίες, τοπία, αγιογραφίες, θρησκευτικές παραστάσεις και ιδιαίτερα η απεικόνιση μοναστηριών.
Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Το 1936 εξέθεσε έργα του στο Άσυλο Τέχνης στην Αθήνα και το 1939 στο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη. Δύο πολύ σημαντικές ατομικές του εκθέσεις έγιναν το 1980 από την Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα και το 1983 από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1984, ζωγραφίζοντας από το παράθυρο του νοσοκομείου, μέχρι τις τελευταίες του στιγμές την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.
[Ινστιτουτο Μελετών Ελληνικής Τέχνης Artem]

Δεν υπάρχουν σχόλια: