Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Η ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα το Λονδίνο, Βασίλη Μπαλάσκα


Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα το Λονδίνο, Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas), με τίτλο «Remains of a Summer Bliss». Την έκθεση επιμελείται ο Lanfranco Aceti, επιμελητής, εικαστικός και ακαδημαϊκός με έδρα τη Βοστώνη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, 20:00 – 22:00. Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στις Kalfayan Galleries, ο Βασίλης Μπαλάσκας θα παρουσιάσει μία νέα ομάδα έργων που θα προσκαλέσουν το κοινό να βιώσει το τέλος του καλοκαιριού ως μία μεταφορά για το σήμερα. Παραμένοντας πιστός στην ιδεολογικά φορτισμένη, αλλά παιγνιώδη εικαστική του γλώσσα, που έχει γνωρίσει ευρεία διεθνή αναγνώριση τα τελευταία χρόνια, ο Μπαλάσκας θα χρησιμοποιήσει την έκθεση ως μία ευκαιρία για να διερωτηθεί τι μπορεί να συνιστά «ευτυχία» στην παρούσα ιστορική συγκυρία. 

Μεταχειριζόμενος διάφορα μέσα και τεχνικές, μεταξύ των οποίων το νέον, τη φωτογραφία, το βίντεο και το ύφασμα, ο καλλιτέχνης διερευνά τι απομένει από έναν παλιό κόσμο που φαίνεται να χάνεται και τι απομένει να γίνει για τη δημιουργία ενός νέου. Σαν αντικείμενα παρατημένα σε κάποια παραλία από τους παραθεριστές, τα έργα της έκθεσης αποτελούν «πειστήρια» αυτού του πολύπλοκου ή ακόμα και αντιφατικού συγκερασμού. Όλα μαζί θα σηματοδοτήσουν τη διαρκή μεταβλητότητα ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, στο οποίο οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν ακολουθηθεί, δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την άφιξη στον επιθυμητό προορισμό. Σε αντιδιαστολή με τη διαδεδομένη απολίτικη κουλτούρα του «η άγνοια είναι ευτυχία», τα έργα του Μπαλάσκα μας φέρνουν αντιμέτωπους με την πραγματικότητα προκειμένου να σκεφτούμε την προέλευση της αβεβαιότητας που βιώνουμε.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Lanfranco Aceti, επισημαίνει: «Ο Μπαλάσκας είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς πολιτικά και κοινωνικά στρατευμένους καλλιτέχνες που δουλεύουν στην Ευρώπη σήμερα. Πίσω από την χιουμοριστική επιφάνεια πολλών από τα έργα του, μπορούμε να εντοπίσουμε πολλαπλά επίπεδα νοήματος, που αποκαλύπτουν τη βία που ασκείται στις κοινωνίες μας από την κρίση των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων που έχουμε δημιουργήσει ή διαστρέψει. Ο Μπαλάσκας αναζητά τα συστατικά στοιχεία αυτής της κρίσης, προκειμένου να παράξει ένα χώρο πολιτικής ενδοσκόπησης – μια συνθήκη που χρειαζόμαστε.
[Lanfranco Aceti  ελculture.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: