Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Έλληνες Ζωγράφοι: Ο Θέμης Κελέκης στο νέο Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την επαναφορά του Ιστορικού αρχείου της ΕΡΤ στην αρχική του διεύθυνση δημοσιεύουμε, από τα γεγονότα της δεκαετίας του '70, αφιέρωμα στον ζωγράφο από έκθεσή του στο Φιλολογικό Συλλόγο «Παρνασσός» φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του ΘΕΜΗ ΚΕΛΕΚΗ. Ο ζωγράφος σε αυτό το μικρό αφιέρωμα μιλάει για τη θεματική των έργων του.Τα έργα του εν γένει χαρακτηρίζονται ανάγλυφα χωρίς κραυγαλέα χρώματα - σχεδόν διχρωμίες - πάντα μ' ένα στοιχείο παράξενο σε κάθε πίνακα. Έχουν αυτό το Θεατό και Αθέατο συναίσθημα ευαισθητοποιώντας τις κρυμμένες - σε κάθε άνθρωπο - καλλιτεχνικές χορδές από τον απλό φιλότεχνο μέχρι τον πιο απαιτητικό συλλέκτη.

Ένα δείγμα των κριτικών που έχουν γίνει σε αυτά:
«...Το έργο με σπάτουλα "Γέρο Ναυτικός" του Θέμη Κελέκη πήρε το Α' βραβείο στην έκθεση ευρωπαίων ζωγράφων στο Παρίσι...» Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» 12-11-77.
«...Ένας ζωγράφος - ερημίτης - από την Καβάλα κατακτά τον κόσμο...» Εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ» 2-7-78
«...το έργο του Κελέκη (Συντροφιά)-σπάτουλα - βραβεύτηκε στο Τόκιο...» Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» ΑΘΗΝΑ 29-9-87
«.. Τα υπέροχα χρώματα της γης της Καβάλας βάζει στους πίνακες του ο Κελέκης ο οποίος έχει αποσπάσει 10 διεθνή βραβεία...» Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» ΑΘΗΝΑ 16-10-96
«...Με ειδικό βραβείο τίμησε η Πανελλήνιος εταιρία γραμμάτων τον γνωστό ζωγράφο συγγραφέα και ποιητή Θέμη Κελέκη για το βιβλίο του "Το κορίτσι της άλλης ζωής" σε τελετή που έγινε στον "Παρνασσό"»  Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 12-11-84
«...Το 1965 πέταξε με τα μεγάλα φτερά του ευσυνείδητου καλλιτέχνη και έφτασε στο Παρισινά «μετρήσει» την τέχνη του.
Από τότε λαμβάνει τακτικά μέρος σε διάφορες εκθέσεις (Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο κ.α.) υμνώντας τον αμέτρητο πλούτο της πατρίδας μας.
Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις που ήρθαν να επισφραγίσουν την αξία του Έλληνα καλλιτέχνη...»
[Επιμέλεια: Δημήτρης Κουτσουπιάς]


Δεν υπάρχουν σχόλια: