Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

O λόρδος Βύρων, τα 10χρονα του ενός μουσείου και άλλες ιστορίες, στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα αλλά και μια πολύ συγκεκριμένη και ευτυχή συγκυρία, εγκαινιάζεται αύριο στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη η ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Ο Βύρωνας στην Κεφαλονιά» (έως 26/10).
Η ευτυχής συγκυρία έχει ως εξής: Τον Αύγουστο του 1823 ο λόρδος Βύρων έφτασε για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά για να στηρίξει τον απελευθερωτικό αγώνα και εγκαταστάθηκε στα Μεταξάτα, για 4 μήνες. Δίπλα στο σπίτι που έζησε, αλληλογράφησε, οργάνωσε τον αγώνα, πρόσφερε την ανιδιοτέλεια και το πάθος του ο Βύρωνας, το έφερε η τύχη να κατοικεί ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, εδώ και 15 χρόνια, κάθε μήνα τον Αύγουστο. Εκεί, αγναντεύοντας το ίδιο τοπίο κάθε Αύγουστο, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης δημιούργησε πολλές σειρές από ζωγραφικά έργα που επικοινωνούν με την πνευματική παρουσία του λόρδου Βύρωνα.
Τα έργα που προέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια είναι μια συστηματική αντίστιξη στην υπόλοιπη δουλειά του Ψυχοπαίδη, ο οποίος, για ένα μόνο μήνα, ασκεί τη δουλειά ενός συνεπούς υπαιθριστή ζωγράφου.
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 ακουαρέλες, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό, όλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.
Την έκθεση επιμελείται ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.
Εντωμεταξύ, ένας άλλος εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Μπενάκη, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στον Κεραμεικό, κλείνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας και προσκαλεί το κοινό του απόψε, 16 Σεπτεμβρίου στις 8, να γιορτάσουν μαζί. Η συλλογή που συγκροτήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη και συνεχώς εμπλουτίζεται από δωρεές, είναι μοναδική τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Η σημασία του υλικού της συνίσταται στην καλλιτεχνική και ιστορική αξία των αντικειμένων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μοναδικά παγκοσμίως. Η εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου καλύπτει θεματικές που αφορούν πτυχές του ισλαμικού πολιτισμού αλλά και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
 Στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αποτίεται ένας φόρος τιμής στην πιστή φίλη και δωρήτρια του μουσείου, Λήδα Βαρδινογιάννη, κόρης του Ιωάννη και της Ειρήνης Κατακουζηνού και ανιψιάς του σπουδαίου συλλέκτη και ευεργέτη Ευριπίδη Κουτλίδη. Από σήμερα έως μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου σημαντικά έργα από την προσωπική της συλλογή, μεταξύ των οποίων έργα των Ορέστη Κανέλλη, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργου Γουναρόπουλου, θα παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. Από την έκθεση δεν θα λείψουν έργα των σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα, Νικολάου Κουνελάκη, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Βολανάκη, ενώ θα παρουσιαστεί και μια μικρή συλλογή χαρακτικών ξένων δημιουργών, μεταξύ των οποίων Πάμπλο Πικάσο, Μαξ Ερνστ και Μαρκ Σαγκάλ.
[artnews.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: