Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

2014: Έτος αφιερωμένο στον El Greco με εκθέσεις σε 3 μουσεία

Έτος  Ελ Γκρέκο έχουν κηρύξει το 2014 Ελλάδα και Ισπανία καθώς φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατό του.  
«Ο Έλληνας του Τολέδο» γράφει η ισπανική ιστοσελίδα elgreco2014.com και  πληροφορεί τους επισκέπτες της για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε Μαδρίτη και Τολέδο.  
Μεταξύ άλλων, στην ισπανική πρωτεύουσα θα  παρουσιαστεί η έκθεση με τίτλο «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική», στην οποία διερευνάται η μεγάλη επιρροή του στην μοντέρνα τέχνη. Στο Τολέδο για την έκθεση «Ο Γκρέκο στο Τολέδο» θα συγκεντρωθούν 80 έργα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, καθώς και εικόνες που κοσμούν τις εκκλησίες της πόλης.  
Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις σε τρία μουσεία: 
Στο Βυζαντινό Μουσείο θα φιλοξενηθεί η έκθεση με τίτλο «Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» και στο Μουσείο Μπενάκη «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο».  Επίσης, στο Μπενάκη, επί της οδού Πειραιώς θα μεταφερθεί και η έκθεση «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», η οποία θα ξεκινήσει από την Κρήτη. 
 Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τους σπουδαίους πίνακες «Βάπτιση του Χριστού» και «Άποψη του όρους Σινά», ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης θα γίνει και  επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «El Greco, The Cretan Period». [ΑrtsΑntiquesΜagazine]

Δεν υπάρχουν σχόλια: