Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Έκθεση-Δημοπρασία: ATHENS PLAZA

Σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα και χαρακτικά παρουσιάζονται στο ATHENS PLAZA, αύριο Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013. Η δημοπρασία πρόκειται να διεξαχθεί σε δύο μέρη,  ώρα 6 και ώρα 8, καθώς τα εκθέματα έχουν χωριστεί αντίστοιχα. 
Το πρώτο μέρος  (ώρα 6 μ.μ.) περιλαμβάνει  355 συγγραφές, από πολυσέλιδα βιβλία μέχρι  μονοσέλιδα αλλά πολυτιμότατα έγγραφα.
Ξένα λογοτεχνικά βιβλία εκδοθέντα τον 19ο αιώνα, οι πρώτες εκδόσεις γνωστών έργων  της νεοελληνικής λογοτεχνίας, εφημερίδες και περιοδικά των δυο προηγούμενων αιώνων που  «ζωγραφίζουν» την εποχή τους, σπάνιες εκδόσεις  από 14ο ως -17ο αιώνα, δεν είναι παρά ο πρόλογος των όσων ακολουθούν. Αρχαίοι συγγραφείς, Ελληνική γλώσσα και Φιλολογία, Λαογραφία και Παιδεία, Θρησκεία, Μουσική, Φιλοσοφία και Επιστήμες, δίνουν το παρόν μέσα από παλιές εκδόσεις, οι περισσότερες του 19ου αιώνα.  Πραγματικά δυσεύρετα, εντυπωσιάζουν όχι μόνο τους συλλέκτες, αλλά και τους μύστες  του καλού βιβλίου.
Ο λόγος, ωστόσο, που οδήγησε στο παρόν σημείωμα, δεν είναι η έκθεση των παραπάνω. Είναι τα χειρόγραφα και τα έγγραφα, των οποίων η αξία είναι πέρα από κάθε τιμή. Για παράδειγμα, τα έγγραφα   (1822) του Κολοκοτρώνη, είτε  για «φωτιά και τσεκούρι» σε όσους δε θελήσουν να κάνουν «το χρέος» τους  είτε για εντολές στρατηγικής στον πόλεμο,   ή  ο κατάλογος «των αναγκαίων του στρατοπέδου» συνταγμένος το 1827 από τον Καραϊσκάκη «διά να οικονομηθή η γυμνότης των στρατιωτών», αποτελούν πηγές αδιαμφισβήτητες, από τις οποίες βγαίνουν συμπεράσματα αυθεντικά.  Και όσο δυσάρεστα κι αν νιώσει ο Έλληνας που θα διαβάσει την επιστολή του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας Εμμ. Ξάνθου προς τον Υπουργό Λόντο, με την οποία παρακαλάει να του δοθεί «ταχεία τις εξοικονόμησις» για να σωθεί από την πείνα (1844), αντιλαμβάνεται καλά το πώς φέρθηκε το ελληνικό κράτος στους ήρωες.
Ο κατάλογος συνεχίζεται με παλιά ιστορικά βιβλία, ναυτικά και στρατιωτικά, αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Το δεύτερο μέρος της δημοπρασίας (ώρα 8 μ.μ.) περιλαμβάνει 139 εκθέματα:
Βιβλία ταξιδιωτικά, χάρτες και φωτογραφίες, χρονολογημένα από τον 17ο ως τις αρχές του 20ου αιώνα, παλιά συγγράμματα σχετικά με Μουσική και Ζωγραφική, παλιά εικονογραφημένα βιβλία ποικίλου περιεχομένου από τις πρώτες τους εκδόσεις , σχέδια και υδατογραφίες, τα περισσότερα του 19ου αιώνα εμπνευσμένα από το 1821. Τα χαρακτικά, επίσης του 19ου αιώνα, καθώς και οι λαϊκές λιθογραφίες και αφίσες που ακολουθούν, εξιστορούν με τον πιο παραστατικό τρόπο τη νεότερη ιστορία μας.
Ξεχωρίζουμε στο τέλος τα χαρακτικά, τα οποία, ανήκουν στη νεοελληνική Τέχνη του 20ου αιώνα και αποτελούν αντάξια δείγματα αυτής, υπογραφόμενα από μεγάλα ονόματα του χώρου
.
[Αντώνης Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ι.Μ.Ε.Τ. artem.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: