Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Εκθεσιακή «αυτοβιογραφία» του Γ. Τσαρούχη


Η έκθεση εκτός από έργα της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη (πολλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά), εμπλουτίστηκε με μακέτες του Πάνου Αραβαντινού από το Μουσείο Πάνου Αραβαντινού, με παραχώρηση ζωγραφικών έργων που παραχώρησε η Εθνική Πινακοθήκη και με φωτογραφίες από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη (πρόεδρος του ιδρύματος). Σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού (σκηνογράφος).
Η έκθεση συνοδεύεται με εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που θα ξεκινήσουν στις 7/11 και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (10π.μ.).
Το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Μουσείο Μπενάκη, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν την έκθεση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας (Πρώτο Μέρος 1910-1940)», η οποία θα λειτουργήσει στο κτίριο της Πειραιώς 138, από σήμερα (17/10) έως τις 27 Ιουλίου.  Η συγκεκριμένη έκθεση «βιογραφεί» τον Γ. Τσαρούχη από τη γέννησή του (1910) έως την επιστράτευσή του (1940). Ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια του ζωγράφου στον Πειραιά, την Αθήνα και την Κηφισιά, περιλαμβάνει έργα του, την εποχή του, ακούσματα, γνωριμίες, συναναστροφές, συνεργάτες και δασκάλους του. Παρελαύνουν πρόσωπα, όπως οι Φώτης Κόντογλου, Κωνσταντίνος Παρθένης Δημήτρης Πικιώνης, Αγγελική Χατζημιχάλη, Εύα Πάλμερ - Σικελιανού, Ελλη Παπαδημητρίου, Τεριάντ κ.ά., μέσα από φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, τα ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο» και του Φώτη Λαμπρινού «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη». [www.rizospastis.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: