Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Έλληνες Ζωγράφοι: Νίκος Νικολάου

Ο Νίκος Νικολάου γεννήθηκε στην Ύδρα το 1909 και πέθανε στην Αθήνα 27 Ιουλίου 1986. Ήταν  ζωγράφος και γλύπτης της γενιάς του '30, από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Το έτος 1929 ο Ν. Νικολάου έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου είχε δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό και τον Κωνσταντίνο Παρθένη. Στη  Σχολή  γνώρισε τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, με τον οποίο έγιναν φίλοι. Τα πρώτα του έργα παρουσιάστηκαν στο κοινό το 1932 στην έκθεση των μαθητών της Σχολής. Το 1935 έγινε μέλος της ομάδας «Ελεύθεροι Καλλιτέχναι» και συμμετείχε σε έκθεση που οργανώθηκε στον Παρνασσό. Το 1937 έφυγε για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι και στην Ρώμη. Ο πόλεμος του 1940 τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Το περίπτεροΑθήνα. Μετά τον πόλεμο, ο Νικολάου αφοσιώθηκε στην ζωγραφική. Συμμετείχε στην ίδρυση και τις εκθέσεις της ομάδας «Αρμός» και το 1947 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης «Ρόμβος». Από το 1949 ανέλαβε να φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες με την τεχνική της νωπογραφίας σε διάφορα δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων στην Πάντειο Σχολή.
Από το 1954 συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, για το οποίο δημιούργησε σκηνικά και κοστούμια για πολλές παραστάσεις. Το 1964 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Την ίδια χρονιά, εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής σχεδίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε για μία δεκαετία, διατελώντας και διευθυντής της.
Κατά την δεκαετία του 1970, ο Νικολάου άρχισε να ασχολείται με τη χαρακτική και με την εικονογράφηση βιβλίων. Ασχολήθηκε επίσης με τη γλυπτική, κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό.
  Πέθανε στην Αθήνα το 1986. Λίγο μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε το μοναδικό του βιβλίο που τιτλοφορείται Η περιπέτεια της γραμμής στην τέχνη (Αθήνα 1986).
Οι πίνακές του  συνδυάζουν το σύγχρονο εξπρεσιονισμό με την αρχαία ελληνική και αιγυπτιακή παράδοση, την αγγειογραφία και τα Φαγιούμ. Λιτές και εκφραστικές είναι και οι τοπιογραφίες του. Έργα του Νίκου Νικολάου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1991 πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας. Την άνοιξη του 2005, το Μουσείο Μπενάκη διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα του Νικολάου. Η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε λίγο αργότερα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο.
[Αντώνης Δ. Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ι.Μ.Ε.Τ. ΑRΤΕΜ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: