Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Έλληνες Ζωγράφοι: Μποζίνης Στέργιος


Βεροιώτης γέννημα θρέμμα, αποφοίτησε το 1981 από το ΕΜΠ ως Μεταλλειολόγος. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία. Σήμερα υπηρετεί ως Προϊστάμενος Τομεάρχης και αναπληρωτής Δ\ντής στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Καρδιά Κοζάνης.
Τα ταλέντα του στη ζωγραφική και στη μουσική υπήρξαν έμφυτα. Ασχολείται με το τραγούδι και  με κάποια μουσικά όργανα, συμμετέχοντας σε τοπικά σχήματα έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής σε ερασιτεχνικό επίπεδο. 
Στη ζωγραφική χαρακτηρίζεται επίσης αυτοδίδακτος. Τα μόνα μαθήματα σχεδίου που παρακολούθησε ήταν αυτά των νεανικών του χρόνων, ενώ ως φοιτητής ασχολήθηκε με την αφίσα και τη μακέτα. Παρ’ όλα αυτά, έχει επιτελέσει ένα τεράστιο – σε όγκο και σε ποιότητα- καλλιτεχνικό έργο. Οι πίνακές του, ιμπρεσιονιστικοί κατά βάση, συνίστανται σε υδατογραφίες και παστέλ. Αξιοποιούν έτσι τη δυνατότητα της αφαίρεσης και του διάφανου που δίνει η ακουαρέλα. Η θεματογραφία του είναι αποκλειστικά βιωματική. Αφορά πρόσωπα οικογενειακά, φίλους και  στιγμές από ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης, παρατηρεί σ’ ένα κριτικό σημείωμα για τις υδατογραφίες του Μποζίνη: «…έρημα σοκάκια, πανοραμικά πλάνα της πόλης, ηθογραφικές σκηνές, χαρούμενοι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξοχή, συμπυκνώνουν τη ροή της ζωής σε στιγμιότυπα…».
Ο Στέργιος Μποζίνης έχει λάβει μέρος σε τοπικές και πανελλαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών και δημόσιων φορέων. Πολλά από αυτά αποτελούν δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς.    [Φώτης  Δ. Κουτσουπιάς ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: