Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Έλληνες Ζωγράφοι: Παναγιώτης Γράββαλος

[Image]
[Image]  Ο Παναγιώτης Γράββαλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1933. Άρχισε να ζωγραφίζει από μικρό παιδί. Φαίνεται πως ο νεαρός Παναγιώτης κληρονόμησε το χάρισμα του πατέρα του, Ηλία Γράββαλου, που τον καλούσαν στην Νομαρχία Φθιώτιδας για να γράφει τα επίσημα έγγραφα ως καλλιγράφο.  Μαθητής ακόμη στο Γυμνάσιο Λαμίας ζωγράφιζε πορτρέτα ηθοποιών σε κινηματογράφους της Λαμίας. Τα πορτρέτα αυτά έγιναν αιτία να ανακαλύψουν το ταλέντο του κάποιοι λαμιώτες φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών.  Ακολουθώντας τις συμβουλές τους  σπούδασε στην ίδια σχολή,  κοντά  στο Σπύρο  Παπαλουκά  και Γιάννη Μόραλη, από τους οποίους πήρε τις βάσεις  της ζωγραφικής.
Κατόπιν παρακίνησης του καθηγητή του Γ. Κεφαληνού, ασχολήθηκε και με τη χαρακτική. Συνεργάστηκε με το μεγάλο χαράκτη Α. Τάσσο και στράφηκε προς τις Γραφικές Τέχνες  και τις Εφαρμογές τους.

[Image]
 Τα έργα του, πρόσωπα, τοπία, συνθέσεις χαλκογραφίας, ξυλογραφίας και  λιθογραφίας, διακρίνονται για το ρεαλιστικό τους χαρακτήρα, για την εκφραστική λιτότητα, τη μετρημένη χρήση των Χρωμάτων, τις πολλές λεπτομέρειες και την αίσθηση του χώρου.
  Ο Παναγιώτης Γράββαλος  δίδαξε  την  χαρακτική  στο  Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Σχολών Δοξιάδη, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και συμμετείχε στις εκθέσεις των  ομάδων για  την επικοινωνία  και  εκπαίδευση  στην  Τέχνη,  του  Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης.
[Image]
  Σημαντική είναι και η συμβολή του στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων, στο οποίοο υπήρξε σύμβουλος από το 1982, στην Πινακοθήκη «Αλέκος  Κοντόπουλος» του Δήμου Λαμιαίων, στην  Πινακοθήκη  της  Ιονικής Τράπεζας και στα Χαρακτικά των Μεταλλίων του Οργανισμού Ολυμπιακών Αγώνων,  «Αθήναι 2004». Σχεδίασε πολλές σειρές γραμματοσήμων, για τις περισσότερες των οποίων τιμήθηκε με διεθνείς βραβεύσεις και υπήρξε μόνιμος συνεργάτης των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Επιμέλεια Ι.Μ.Ε.Τ. artem.gr                                   
Πηγή:
Καρφή Λεωνίδα Ιωάννου (Αντιστρατήγου ε. α.), «Παναγιώτης Ηλία Γράββαλος- Ζωγράφος, Χαράκτης, Εικαστικός», Φθιωτικός Τυμφρηστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: