Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Στυλιανίδης Αργύρης


Ζωγράφος και χαράκτης
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1909.
Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1928-1934) και υπήρξε μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη.
 Στα πρώτα βήματά του ακολούθησε πιστά το ύφος του δασκάλου του. Ο ίδιος περιγράφει τη μαθητεία του κοντά στον Παρθένη ως εξής: «Δε κάναμε αυθαιρεσίες. Γινόταν η αποτύπωση του μοντέλου ακριβής. Ήμασταν, άλλα και αισθανόμασταν οι προνομιούχοι της Σχολής. Όλα έπρεπε να σχεδιαστούνε... Πρώτα δουλεύαμε με κάρβουνο, το αντιγράφαμε πάνω στο μουσαμά και μετά άρχιζε το χρώμα, ακόμα αυτή τη τακτική κρατάω... Δίπλα σε ένα φωτεινό σημείο θα υπάρχει ένα κοντράστ σκιερό για να αναδειχθεί το φωτεινό. Αυτές είναι αρχές από τη διδασκαλία του Παρθένη που μένουν αναλλοίωτες στο έργο μας, είτε κυβισμό κάνουμε είτε σουρεαλισμό».

Αργότερα διαμόρφωσε το προσωπικό του ύφος, επηρεασμένο ασφαλώς από τη σπουδή κοντά στο μεγάλο δάσκαλο: ισχυρή γραμμική περιγραφή, γεωμετρικές μορφές που τείνουν να δημιουργήσουν μια σχεδόν αφηρημένη τέχνη, ενεργειακά σχήματα. Δούλεψε συστηματικά με τα χρώματα και επέμεινε στο φως και τη σκιά, εισάγοντας το άσπρο και το μαύρο στην παλέτα
Έργα του παρουσιάστηκαν στις ομαδικές εκθέσεις των "Ελευθέρων καλλιτεχνών" (1937, 1939) και στην έκθεση των "Ελλήνων χαρακτών" (1938). Έργα του φιλοξενήθηκαν και στο επίσημο περιοδικό της αριστεράς "Πρωτοπόροι". Εργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου κοντά στον  Κλώνη. Υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών Ελλάδος (1984-1987). Βραβεύτηκε με δύο χρυσά μετάλλια στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και με δύο αργυρά στο Παρίσι. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό αφίσας που είχε προκηρύξει το υπουργείο Συντονισμού, καθώς και στο διαγωνισμό για το σήμα του υπουργείου Ανοικοδομήσεως.Πέθανε στην Αθήνα το 1998.
[επιμ. Μιχάλης Κουτσουπιάς, για το I.M.E.T. artem.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: