Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Έλληνες Ζωγράφοι: Μανόλης Γιανναδάκης




O καθηγητής Μανόλης Γιανναδάκης (ζωγράφος-χαράκτης), με καταγωγή από την Κρήτη, σπούδασε Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. 
Από το 1975 έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε διεθνείς μπιενάλε Χαρακτικής. 
Από το 1986 δίδαξε Σχέδιο στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα Εικαστικών και Εφ/νων Τεχνών του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και από το 1987 έως σήμερα διδάσκει Χαρακτική στο ίδιο τμήμα. 
Από το πλούσιο σε μορφοπλασίες και νοήματα εικαστικό έργο του Μανόλη Γιανναδάκη εκτίθενται έργα από την ενότητα «Μνήμες», που θεματικά προκύπτει και κινείται γύρω από έναν κεντρικό άξονα, για τις μεταλλάξεις του φυσικού, του φυτικού κόσμου. Π.χ. δέντρα, των οποίων η μορφολογία μεταλλάσσεται και μαζί με στοιχεία από τον τεχνολογικό χώρο στα έργα του, συνυπάρχουν, συμπράττουν και προσδιορίζουν με έμφαση και κριτική άποψη, αυτήν του είδους τη μετάλλαξη. Παράλληλα, εκτίθενται έργα που παραπέμπουν οπτικά στο σχέδιο και την έννοια της φόρμας της κλεψύδρας. Δέντρα ταυτίζονται και συνυπάρχουν σχεδιαστικά πολλές φορές με τις κλεψύδρες ως επιφάνειες μνήμης, η μία επάνω ή μέσα στην άλλη, συσσωρεύοντας ενέργεια, ως σε μία αέναη κίνηση. Είναι έργα ως επί το πλείστον μικρής φόρμας (10Χ10), δουλεμένα με σχεδόν όλες τις τεχνικές της βαθιάς ή κοίλης χάραξης, οξυγραφικά πάνω σε πλάκες τσίγκου, χαλκού αλλά με την τεχνική της φωτοχάραξης επάνω σε φωτοπολυμερικούς τσίγκους.
Εφημερίδα «Αξία», Αrt & business (εικαστικά), 10-11-2011, σελ. 6.  

Βόλνας Δ, ακρυλικό σε κόντρα πλακέ, 15Χ20εκ.
Ορ.κος Τοπίο , Λάδι σε μουσαμά, 40Χ30εκ.
Ν. Γαδας,  Λάδι σε μουσαμά, 23Χ30εκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: