Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Βιογραφία: Νίκος Εγγονόπουλος (1910-1985)
























Ο  Νίκος Εγγονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα  και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών (1932-38). Δάσκαλοί του ήταν ο Κ. Παρθένης, Δ. Μπισκίνης και Γ. Κεφαληνός και άλλοι. Την καλλιτεχνική άσκηση τη συνέχισε με δάσκαλο τον Ε. Ιωαννίδη και με τη βοήθεια του Φώτη Κόντογλου και του καθηγητού Α. Ξυγκόπουλου.  Μ’ αυτούς εμβάθυνε στην ουσία της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης. Συνέχισε τις  σπουδές του στο Μόναχο, και στη συνέχεια στην Ιταλία:  Ρώμη,  Φλωρεντία και  Ραβέννα. Επί σειρά ετών εργάστηκε στο Δημόσιο και στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.
Το 1967 διορίστηκε καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή στην έδρα της ζωγραφικής και του ελευθέρου Σχεδίου. Η παρουσία του στα εικαστικά δρώμενα χαρακτηρίζεται  από ένα οικουμενικό ιδίωμα και ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένη με βασικές αφετηρίες της αρχαιότητας και της νεώτερης Ελληνικής Τέχνης.
  Η πρώτη ατομική έκθεσή του  πραγματοποιήθηκε το  1939, μαζί με την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις του κοινού  και κυρίως των κριτικών της τέχνης. Έργα του,  της πρώτης σουρεαλιστικής περιόδου, προδίδουν πρωτότυπη κι ευρηματική διασταύρωση της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τέχνης. Εκτός από τη ζωγραφική και την ποίηση, εικονογράφησε βιβλία, έκανε θεατρικά σκηνικά και σχέδια ενδυμασιών για θεατρικά έργα.
Το 1985 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και το 1966, ως ζωγράφος, με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου του Α΄. Παρουσίασε έργα του σε ατομικές εκθέσεις και σε ομαδικές (Ν. Υόρκη 1939), σε επαγγελματική Έκθεση (1942 και 1943), αλλά και πολλές Πανελλήνιες.
  Ζωγραφικά έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Αλ. Σούτσου, στις Πινακοθήκες του Δήμου Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Τράπεζα και σε πολλές  άλλες αίθουσες  τέχνης.
[Επιμέλεια: Βικτωρία Κουτσουπιά για το Ι.Μ.ΕΤ.artem.gr]     

T. Χρήστου, ακρυλικό σε κ. πλακέ, 30x40εκ. 
 
  



Δ.Βόλνας, λάδι σε καμβά, 20Χ25εκ. .
Δ.Μαυροκεφαλιδης , λάδι σε καμβά, 55x44εκ.

Κ.Λάμπρου, ακρυλικό σε καμβά,18x23 εκ.  














    

Δεν υπάρχουν σχόλια: