Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Άρθρο: Η Καλλιτεχνική – Ιστορική Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας

Οι ιστορικοί πίνακες ζωγραφικής που εκτίθενται κάθε φορά στην Εθνική Πινακοθήκη είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της συλλογής της Εθνικής Τράπεζας. Ο συνολικός αριθμός έργων ιστορικών και άλλων που κατέχει η Εθνική Τράπεζα είναι  2500 και πλέον.
Τα κριτήρια για την απόκτηση των συγκεκριμένων έργων  από την Εθνική Τράπεζα  ήταν  πρωτίστως  ιστορικά, αλλά και ποιοτικά. Τα έργα  επελέγησαν μέσα από χιλιάδες άλλα, αφού η ελληνική ιστορία αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους. Στο σύνολό τους, καταφέρνουν να παρουσιάσουν εικονογραφικά ολόκληρη την ιστορία της νεώτερης ελληνικής τέχνης. Ειδικότερα οι πίνακες με μνημειακές διαστάσεις, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, ο επιβλητικός πίνακας του  Νικηφόρου Λύτρα (1899), που απεικονίζει τον βασιλιά Όθωνα  με την εθνική φορεσιά, είναι ένας   πίνακας με σημαντικό ιστορικό βάρος.  Άλλοι ιστορικοί πίνακες της συλλογής είναι  η θαλασσογραφία του Κωνσταντίνου Βολανάκη με θέμα τα εγκαίνια της διώρυγας της Κορίνθου (1893), το έργο του Ηλία Ατζητήρη “Ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι’’, η ελαιογραφία του Γιώργου Προκοπίου “Μέχρις Εσχάτων - 1940”  κ.α.  
Η Εθνική Τράπεζα από την ίδρυσή της το 1841 μέχρι σήμερα, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορική καλλιτεχνική δημιουργία, την οποία και στηρίζει με ποικίλους τρόπους. Στα 170 χρόνια αυτής της συλλεκτικής προσπάθειας, κατάφερε να συγκεντρώσει διαχρονικά όλους σχεδόν τους ιστορικούς πίνακες που φιλοτέχνησαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες… 
(Η Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας δεν περιορίζεται στα ιστορικά έργα, αλλά περιλαμβάνει όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας).
[Ινστιτούτο Μελετών Ελληνικής Τέχνης ARTEM.GR]

Δεν υπάρχουν σχόλια: