Συνήθως όταν οι διπλωμάτες δεν σιωπούν, αναδεικνύουν, με τα χρόνια , τις πολύτιμες αναμνήσεις τους.
Έτσι η προσπάθεια, η άποψη, η συνεισφορά έχει συμβολικό χαρακτήρα. ¨Όλα μέσα μου είναι μια γλυκιά προσμονή, μια ανάλαφρη ελπίδα,. Το χρώμα , οι σκιές, τα βαριά βλέμματα…η επιστοφή στη Ελλάδα…
Ν.Κανέλλου, Το ταινάκι, 1999, λάδι σε μουσαμά, 46Χ55 c.m. |
Αμπελάκια, Αργυρόκαστρο, Νέα Υόρκη, Nobel, Albertus, Mir, Laly…Joeguin, Blondie, B;olow, Paix, Nice…
Τι είναι όλα αυτά, ζωγραφική, χρώματα, ψυχή, γενναιότητα, συνβιβασμοί…
Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα, χαρά και αισιοδοξία. Το αυθόρμητο παιχνίδι, ο πλούτος και η μάγια των αμέτρητων χρωματικών τόνων του κόκκινου του μπλε και του πράσινου. Η πασμώδης επιφάνεια, η βιασύνη της χειρονομίας και τα χρωματικά παιδία που διαγράφονται μέσα στις εικόνες αποκαλύπτουν τα « πολύχρωμα όνειρα», τα όνειρα του καλλιτέχνη. Αυτή είναι η Ζωγραφική του Νίκου Κανέλλου. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το χρώμα όχι σαν περιγραφικό στοιχείο αλλά σαν μέσω έκφρασης.
Ν. Κανέλλος, Νίκος, λάδι σε μουσαμά, 65Χ54 c.m. |
Ν.Κανέλλος, To δένρο, λάδι σε καμβά, 41Χ33 c.m. |
Απλοποιεί και εμπλουτίζει τις εικόνες με στοιχεία που παρουσιάζουν τόπους επιθυμητούς.. Η αρχική ιδέα στη δημιουργία αυτών των εικόνων μπορεί να έχει σχέση με τον αμερικανικό εξπρεσιονισμό του μεταπολέμου αλλά περισσότερο με τη μαγεία και την παιδική απλότητα του Paul Klee. O Κανέλλος παραβιάζει την ορθότητα της προοπτικής απεικόνισης και διάταξης των αντικειμένων υπέρ μιας φαινομενικής αυθόρμητης οργάνωσης του ζωγραφικού χώρου. Το βλέμμα του διαπλάθεται από το άδηλον. Βλέμμα σφραγισμένο από το «μένος της αθωότητας» και την αναμονή του ανέλπιστου. Η μικρή νότα μελαγχολικής διάθεσης που αποπνέουν κάποια από τα έργα του συνδέεται περισσότερο με τις παιδικές αναμνήσεις του καλλιτέχνη για εννέα κόσμο που έχει χαθεί, για μια στιγμή ξέγνοιαστης παρελθοντικής πραγματικότητας και λιγότερο με το εικαστικό στίγμα της προσπάθειάς του.
Γιάννης Χριστάκης , Ιστορικός της Τέχνης Εικαστικός
Στην ίδια γραμμή (από τη συλλογή Artem):